Arxiu mensual: desembre de 2013

cava valencià

CAVA VALENCIÀ

Toni Mollà

2006

Acabe de topetar-me amb aquest article del 2006. Com si fóra d’ahir mateix.

La setmana passada vaig conèixer un productor valencià de cava. Estava exhultant. La campanya promoguda contra els productes catalans ha fet pujar la demana del seu cava valencià fins al punt d’esgotar-li’n les existències i superar les millors previsions. Fa quinze dies que no té ni una botella de l’espumós produït als seus cellers a partir dels propis ceps. Però com que un bon valencià no la pensa que no la fa, ha tingut una idea genial. I ho és, certament: inigualable. S’ha dirigit a un productor de cava del Penedès i li ha ofert comprar-li’n els excedents produïts per la campanya de boicot contra els productes catalans. El productor català ha venut al seu col·lega del sud de la Sénia tot els cava català criat a Catalunya que la xenofòbia valencianoespanyola (perdoneu-me la redundància) li havia deixat al celler.

Tot s’ha de dir: el productor valencià ha pagat al català un preu extraordinari, el mateix que el productor català hauria cobrat en el mercat obert. Tots dos han eixit guanyant de l’operació. Amb un afegit: el cavista català s’ha estalviat els costos de la distribució i la promoció, que són gairebé el cinquanta per cent del preu de cada botella en el comerç. Aquestes despeses també se les ha estalviades el cavista valencià, ja que la campanya promocional l’han dissenyada gratuïtament per mòbil, per boca a boca i per tots els mitjans des de totes les esferes els xenòfovs de vora séquia que ens rodegen. Al meu mòbil, per exemple, m’ha arribat el següent missatge procedent d’un telèfon públic de l’administració valenciana: “Campaña un mes sin productos catalanes. Entre todos podemos acabar con esta locura ! Pasalo !”. El resultat és perfecte perquè guanyaran diners els productors de dalt i els de baix en una sinergia demoníaca que només el dimoni emplomallat hauria estat capaç de dissenyar. Podem insultar-nos i arrapar-nos en públic, si voleu. Mentrestant, els que es juguen els euros aniran adaptant-se al medi i a l’oratge, com és natural. Ni que siga amb una col·laboració underground.

Pensat i fet: el meu conegut ha etiquetat el cava català amb etiqueta valenciana i l’ha venut com si fora de ceps descendents directament de la Cova del Parpalló. Tothom li ha elogiat el cava d’enguany. Fins i tot jo, que, amb tota la confiança del món, li he dit, després de tastar-lo, que “semblava català”. Com que hi havia roba estesa, ho ha negat amb tota la seua força i contundència d’empresari agraït als anticatalanistes caps de suro. I m’ha regalat sis botelles per comprar el meu silenci: “no ho digues a ningú”, m’ha repetit fins a tres voltes i, jo, per descomptat, no obriré boca per a dir res d’això. De manera que passeu-ho per escrit però no ho digueu a ningú. En fi, enguany molts valencians beurem cava català etiquetat com a valencià. Talment, la qüestió de noms de Joan Fuster. Els més burros dels valencians poden continuar fent el burro, però l’empresariat valencià va a la seua. Va fent Països Catalans com s’han de fer: sense soroll, però sense deixar perdre una pesseta. Com s’ha fet sempre, d’altra banda. Bon profit i bon nadal.

Viatge a Roma

Tindre un permís retribuït de Rtvv també té avantatges, no puc negar-ho. Una és que estic posant ordre, un cert ordre, a papers i discos durs amuntegats. Si teniu paciència i em voleu fer companyia, aniré penjant ací allò que considere d’un cert interès –per poc que en tinga.

Ara fa no- res acabe de recuperar apunts d’un dietari sense datar, però que ben bé podia tenir una desena d’anys. Us en deixe un primer lliurament, que, en realitat, podia estar escrit d’avui mateix.

13.

Aquestes festes de Nadal teníem pensat tornar a Roma. Fa un parell anys que no visitem la capital italiana. De fet, havia començat a remirar-me el volum de les Obres Completes de Josep Pla dedicat a Itàlia i el Mediterrani. A rellegir-me també Papa Borja, aquell llibre tan suggeridor que Joan-Francesc Mira va dedicar a la nostra nissaga més universal. A buscar, entre les lleixes de la memòria literària, els Cuentos romanosd’Alberto Moravia. Fins i tot havia comprat guies noves per tal de posar-me al dia en matèries imprescindibles com ara els restaurants i els cafès, sempre subjectes a revisió dràstica, com les conviccions més transcendents i definitives.

Obligacions familiars ens han deixat a terra, amb les maletes i les il·lusions farcides i a punt. Les passejades entre La Fontana de Trevi, amb el record de Sílvia –d’Anita Ekberg, vull dir–, rotunda i màgica, i el Panteó –l’altre gran monument de la ciutat papal– ens hauran d’esperar. El gaudi de la pluja melanconiosa que s’escola per l’òcul del Panteó –el majestuós ull de bou que el remata– és un plaer confessable que s’ho val per ell mateix. I la visita recurrent de bon de matí al Colosseu i als Fòrums Romans, per descomptat. I el passeig per la Via Giulia, de camí a poqueta nit cap al Trastevere, per aquells carrerons i placetes, esglésies i establiments civils que tanta harmonia aporten a la ciutat –a la meua idea de la ciutat de Roma.

Nostàlgic del que no farem, evoque ara, ací, davant de la pantalla de l’ordinador, una nit qualsevol a la Piazza Navona assaborint un gelat d’avellanes havent sopat la millor pizza a Da Baffetto, a la Via del Governo Vecchio, a dues passes de la Piazza di Pasquino, el bust del qual encarna la llibertat d’expressió com la mare de totes les llibertats. I el sopar de bacallà arrebossat amb carciofi fregides al Piperno, a la Via Gregorio VII, a l’antic gueto jueu. I el cappucino de mitjan matí a una terrasseta de Campo dei Fiori, de mercat abellidor i de trista memòria com recorda l’estàtua de Giordano Bruno, que hi va ser cremat l’any 1600 en acte inquisitorial per la seua idea panteista de l’univers. Una plaça de tendre record, tanmateix, per al papa Alexandre VI, que hi tenia Vanozza Cattenei, una de les seues amants oficials més estimades i visitades. El record de la cinematogràfica Via Veneto, immortalitzada en les retines de mitja humanitat gràcies a La dolce vita de Federico Fellini, em transporta, així mateix, a l’estadi civilitzat del cinema i de la imaginació més fantasiosa. La memòria, el cinema i la literatura –que sovint són el mateix– ens reservaran també el Caffè Greco, a l’elegant Via dei Condotti, al cap de baix de la Piazza de Spagna, per on van passar Goethe, Stendal, Baudelaire i tots els grans literats viatgers que patiren del desfici italià –i on, per cert, hi ha, en una vitrina de l’entrada, al primer saló, al pilar de l’esquerra, l’original d’un escrit de l’empordanés Josep Pla. El segon gelat, ara de pistatxo, l’assaborisc, en la distància ja impossible, a la Gelateria di San Crispino, al número 42 de Via della Panetteria, a prop de la mateixa Fontana de Trevi.

Ha estat un desengany ombrívol, inesperat. Una mena de castració traumàtica. Demà, Déu proveirà. Però, mentrestant, jo em consumiré d’enyorança.