Bous a l’IMC de Meliana

image

L’any 1997, quatre fills de Meliana –Manolo Fuster, Miquel Valls, Marisa Bolta i jo mateix– ens sentíem molt descontents de la política cultural impulsada des de l’Ajuntament. Els quatre, amb altres persones com Pepe Biot, Vicent Cortina, Enric Ruiz, M. Jesús Bolta o Jesús Fortea i Xavi Ferrer havíem estat membres fundadors de l’Associació cultural Juli Benlloch. Entre els quatre citats al principi, vam veure la necessitat de crear un organisme independent de l’ajuntament i de la controvèrsia política, que dissenyara, proposara i gestionara una política cultural pública, que completara i reforçara les propostes i iniciatives cíviques. A l ‘efecte, vam elaborar un informe –projecte, basat en experiències d’altres pobles i ciutats– i el vam presentar al regidor de cultura. Deixant a banda ara misèries que no són del cas, d’aquella proposta va nàixer l’actual IMC. Un organisme, per cert, del qual cap dels quatre n’hem format mai part, això tant se val, però m’agrada recordar-ho. La gestió de l’IMC ha estat a mans del PSoE i del Bloc, amb ombres i llums com tot a la vida, sempre però amb timideses i potser massa miraments. Cadascú ho mirarà com voldrà. Ara és a mans del PP que, segons sembla, sí que té clar les seues prioritats i línies estratègiques!
Tot això em ve al cap a vora 600 km de Meliana perquè fa uns dies vaig passar per davant de l’edifici de l’IMC. Vaig vore una exposició de fotografies taurines i amb un cap de bou que em donava la benvinguda. Un visitant em va explicar amablement que l’exposició formava part de la setmana cultural taurina, celebrada amb ajuda institucional de l’exc. Ajuntament de Melian i èxit popular entre els melianers. Potser per atzar, també fa uns dies la consellera de cultura explicava que els xiquets valencians estudiaran a les escoles una nova assignarura, Cultura del poble, que inclourà, entre altres necessitats, l’aprenentatge d’habilitats tan importants com l’embolà del bou ….
En fi, que potser m’ho pense i no torne.
No sé què faran els partits diguem-ne d’esquerra, per entendre’ns, si tornen a governar l’ajuntament del meu poble i la Generalitat. Molt hauran de pensar per buscar una alternativa cultural a l’actual estat de coses. Supose que ja ho deuen estar pensant. O no? Bous i cultura! Clar que sí, la cultura de la mort i el salvatgisme.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *