On the road, again

A la carretera
El rotlle original
Ed. 62
02/04/2009

A la carretera ha fet cinquanta cinc anys. I, finalment, ha estat publicat en la seua versió original, sense l’efecte moralista d’uns editors benpensants. On the road. The original scroll n’ha estat el títol escollit per al llançament comercial a tot el món. Jack Kerouac que, de benpensant, no en tenia res, no va veure en vida l’èxit de la novel·la, la qual va passar per les mans de molts editors abans de ser publicada. Els lectors, però, estem d’enhorabona. L’escriptura taquicàrdica de l’apòstol de la beat generation demanava el respecte al rotlle original en què, segons conten, en va escriure Kerouac la primera versió. A la carretera és una crònica dels viatges per totes les carreteres i totes les urgències d’una generació que s’ofegava en la versió conservadora del somni americà. En realitat, la crònica d’una fugida sense destinació, que és l’única fugida possible. Ed. 62 en presenta la versió directa, de ritme jazzístic, que Kerouac ens va deixar en impagable herència generacional. De nosaltres depèn, com sempre, que preferim l’original a raig o que ens quedem amb la versió ensucrada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *